Beelden van oproerpolitie die vrouw bij billen pakt, ophef in Iran

Sociale media in Iran hebben de aandacht gevestigd op een video waarin te zien is hoe een lid van de oproerpolitie de billen van een vrouw vastpakt. De politie schaamt zich voor de beelden en zegt dat er een onderzoek loopt. Het is niet duidelijk wat dit onderzoek inhoudt. Een verklaring zei alleen dat vijanden van de Islamitische Republiek "rellen en geweld veroorzaakten door psychologische oorlogsvoering".

De foto's zijn deze week gemaakt tijdens protesten in de hoofdstad Teheran. De vrouw werd op straat opgepakt door de oproerpolitie en bij de nek gegrepen. Ze probeert zich te bevrijden van een groep politieagenten op motorfietsen en wordt vervolgens bij de billen gegrepen. Met hulp van voorbijgangers weet de vrouw te ontkomen.

De politie beweerde aanvankelijk dat er met de video was geknoeid door tegenstanders van de regering, maar gaf later toe dat dit niet het geval was.

Iraanse mannen demonstreren ook

Autoriteiten in Iran blokkeren sociale media, maar dagelijks duiken beelden op van demonstraties die vrijheid eisen en het aftreden van de regering. Vrouwen die de straat op gaan en hun hoofddoek afdoen, worden toegejuicht door mannen die zich bij de protesten hebben aangesloten.

Er zijn ook video's van vrouwen die worden aangevallen door de politie en terugvechten. Als reactie op de laatste beelden zeggen Iraniërs nu nog meer gemotiveerd te zijn om de straat op te gaan en te demonstreren.

Mensenrechtenactivisten vragen zich af wat de Iraanse politie doet met vrouwen achter gesloten deuren, in politiebureaus en gevangenissen waar ze vrijuit hun gang kunnen gaan. Een van de dingen die op sociale media zijn gezegd, is dat de politie "de meisjes van dit land niet alleen in gevangenissen misbruikt, maar nu ook openlijk op straat", meldde de BBC.

Weeklange protesten

Na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini heerst er al weken onrust in Iran. Ze stierf kort nadat ze door de politie was gearresteerd omdat ze haar hoofd niet bedekte. Volgens de autoriteiten stierf ze aan een hartaanval, maar volgens haar familie stierf ze nadat ze was geslagen door de religieuze politie.

Nieuwer Ouder